Goût de France/ Good France 2017

21 marca to nie tylko pierwszy dzień wiosny.
Od 2015 roku jest to również dzień, w którym swoje święto na całym świecie obchodzi kuchnia francuska.
W tym roku w Łodzi w Festiwalu Goût de France/ Good France, zainicjowanym przez francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego oraz światowej sławy szefa kuchni Alaina Ducasse’a brało udział aż 9 ze 159 polskich restauracji.
Tego dnia, Konsulat Honorowy Francji w Łodzi zorganizował wraz z Hotelem Novotel Łódź Centrum wyśmienitą kolację dla przyjaciół Francji w naszym Mieście. Na Gości, obok pięciu dań przygotowanych przez Szefa Kuchni Restauracji NOVO2- Pana Krzysztofa Nowackiego, czekało również szereg innych atrakcji; wystawa prac rysownika Pana Roger Blachon, degustacja wina, o którą zadbał Pan Przemysław Tumiłowicz oraz live cooking w wykonaniu Szefa Kuchni. Świetną oprawę muzyczną wieczoru zapewniło trio: Ola& Szewcu oraz Krzysztof Śliwiński. Całe wydarzenie zostało poprowadzone przez Panią Dominikę Dawidowicz.
Swoją obecnością kolację uświetniły wybitne osobistości łódzkiego świata polityki , kultury , biznesu i nauki.
Gościem honorowym była Pani Prezydent Hanna Zdanowska oraz Pan Profesor Jan Krysiński wraz z Małżonką. Dołączyli do nas także Pan Stanislas Pierret Radca ds. Kultury i Współpracy Ambasady Francji w Warszawie oraz Pan Michel Lisbonis – Konsul Generalny Francji w Polsce.
Raz jeszcze dziękujemy Partnerom naszego wydarzenia Hotelowi Novotel Łódź Centrum i Pani Dyrektor Magdalenie Fohue oraz firmie Carrefour i Panom Dyrektorom Krystianowi Mrowińskiemu i Andrzejowi Stysińskiemu.
Dziękujemy także Szefowi Krzysztofowi Nowackiemu i Jego Brygadzie za wspaniałą ucztę pełną kulinarnych emocji.

Zapraszamy do galerii!