GOÛT DE FRANCE/ GOOD FRANCE (SMAK FRANCJI)
21 marca 2016 roku w 1500 restauracjach na 5 kontynentach, w tym w 92 restauracjach z 36 polskich miast i miejscowości świętować będziemy dzień francuskiej kuchni. Program zorganizowany został z inicjatywy wybitnego szefa kuchni – Alaina Ducasse’a oraz francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego. Głównym założeniem przedsięwzięcia jest promowanie kuchni francuskiej, opartej na świeżych sezonowych produktach produktach oraz innowacyjności tworzenia wyjątkowych dań.
28 stycznia 2016 roku francuski Minister Spraw Zagranicznych Laurent Fabius ogłosił listę restauracji biorących udział w drugiej już edycji tego wydarzenia. Wśród 1500 restauracji z całego świata, znalazło się również pięć restauracji z Łodzi, w których, pierwszego dnia wiosny, serwowana będzie kolacja „à la française”:
- Four Colors przy ulicy Łąkowej 29 (http://www.doubletreelodz.pl/restauracja-four-colors#restauracja-four-colors), z szefem kuchni Jakubem Jakubowskim
menu: http://restaurateurs.goodfrance.com/fr/user/3095#profile-main
- Affogato Restaurant przy ulicy Piotrkowskiej 90 (http://www.affogato.pl/), z szefem kuchni Maciejem Rosińskim
menu: http://restaurateurs.goodfrance.com/fr/user/2680#profile-main
menu: http://restaurateurs.goodfrance.com/fr/user/3095#profile-main
- Kolory Wina przy ulicy Liściastej 76 (http://www.kolory-wina.pl/), z szefem kuchni Jarosławem Bieńkowskim
menu: http://restaurateurs.goodfrance.com/fr/user/2584#profile-main
- Lokal przy ulicy Sienkiewicza 61 (http://lokal-lodz.com/), z szefem kuchni Martą Edmunds
menu: http://restaurateurs.goodfrance.com/fr/user/2892#profile-main
- Piotrkowska 97 Klub Zieliński i Syn przy ulicy Piotrkowskiej 97 (http://www.97.com.pl/), z szefem kuchni Ewa Rezler
menu: http://restaurateurs.goodfrance.com/fr/user/2751#profile-main.
Już teraz serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w tym wyjątkowym wydarzeniu!