Goût de France
W czwartek, 19 marca 2015 r. w 1300 restauracjach, w 150 krajach na pięciu kontynentach, w ramach przedsięwzięcia Goût de France, celebrowano święto francuskiej kuchni. Program ten został zorganizowany z inicjatywy sławnego, uznawanego za najlepszego szefa kuchni na świecie – Alaina Ducasse’a i francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego. Założeniem przedsięwzięcia było promowanie francuskiej kuchni opartej na produktach świeżych, sezonowych, pochodzących z upraw miejscowych, z dużym udziałem różnorodnych warzyw. W styczniu restauracje biorące udział w konkursie prezentowały swoje menu, z których Komisja pod przewodnictwem Alaina Ducasse’a wyłoniła te najlepsze. W Łodzi wybrane zostały dwie restauracje: Anatewka oraz Piotrkowska Klub 97.
Dla gości zaproszonych przez Konsula Honorowego Francji w Łodzi – Alicję Bień oraz Prezesa Stowarzyszenia Alliance Française w Łodzi – Érica Salvata, wyśmienitą kolację „ à la française” przygotowała restauracja Piotrkowska Klub 97, wybrana do tego projektu przez Międzynarodowy Komitet Szefów Kuchni pod przewodnictwem Alaina Ducasse’a. Wieczór uświetnili swoją obecnością Wojewoda Łódzki Jolanta Chełmińska, Wiceprezydent Miasta Łodzi Marek Cieślak, przedstawiciele lokalnych władz, reprezentanci świata biznesu, przedstawiciele społeczności francuskiej oraz polskiej – związanej na stałe z kulturą Francji.
W trakcie wieczoru zaproszeni goście mogli kosztować wyśmienitych francuskich potraw, takich jak: przegrzebki i tarta ze ślimakami, zupa rybna bouillabaisse, kogut w winie oraz fondant czekoladowy. Na kolacji zabraknąć nie mogło wspaniałego, francuskiego wina oraz serów, które dopełniały charakter tej wyjątkowej kolacji.